KLIK-KLIK

member diari ku...

Monday, 31 December 2012

FAKTA PEMILIHAN KERJA

cyma nak kongsi sikit beberapa fakta tentang kerja yang perlu korang tahu...bagi lepasan SPM ke STPM ke yang lepas Diploma ke @ sesape saje yang tengah cari kerja..pikir-pikirkan lah ok..


 • fakta pertama : GAJI BESAR HATI GEMBIRAok..memang betul gaji iaitu wang ringgit memang mampu untuk beli segalanya..tapi cuba fikir kembali..berapa ramai orang yang sanggup melepaskan gaji yang besar hanya untuk mendapatkan kepuasan dan suasana kerja yang lebih baik. tanya la mana-mana orang sekalipun...gaji adalah perkara ke dua yang akan dipikirkan..yang utama adalah suasana kerja yang memenuhi kehendak jiwa dan membuatkan kita rasa hepi dan bersemangat di tempat kerja.


 • fakta ke dua : HOBI TIDAK BOLEH DIJADIKAN KERJAYA

sebenarnya mengikut kajian seseorang yang menjadikan hobinya sebagai kerjaya lebih mendapat kepuasan dalam bekerja.mereka tidak akan pernah berkira untuk melakukan kerja-kerja tambahan @ lebih masa kerana mereka meminati apa yang mereka lakukan.ini akan mendorong semangat bekerja yang tinggi.


 • fakta ke tiga : SAYA AKAN TERIKAT JIKA MENERIMA TAWARAN BEKERJA

jangan pernah takut untuk menukar kerja jika ianya tidak sesuai @ terbaik untuk diri kamu. kamu berhak untuk membuat keputusan untuk meneruskan kerjaya yang ditawarkan @ mencari peluang lain.


 • fakta ke empat : SIJIL & KEMAHIRAN SAYA SIA-SIA JIKA SAYA MENUKAR PEKERJAAN

Tidak sama sekali..Ilmu dan pengalaman yang kamu ada sangat bernilai untuk diri kamu.tidak semestinya kamu perlu memilih kerja yang hanya berkaitan dengan sijil @ kemahiran yang kami ada sahaja.Tidak salah mencuba sesuatu yang bar.. mungkin kemahiran dan ilmu yang kamu miliki boleh dipraktikkan dengan cara yang berbeza..


 • fakta ke lima : JIKA ORANG LAIN SERONOK, SAYA JUGA SERONOK

setiap orang mempunyai cita rasa dan kemahuan yang berlainan. Kamulah yang seharusnya memilih kerja yang kamu boleh lakukan berdasarkan kebolehan dan kekuatan diri kamu sendiri.


-hope fakta dan maklumat ini memberikan sedikit info dan panduan..7 comments:

 1. Kerja kena ikhlas.. mesti senang hati tak kisah gaji tinggi or rendah.. tak suka pun kena redha kan aje.. heheh :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. btul tu moss...lagipun masa baru2 start memang la gaji kecik...pas da lame2 xkan la bos x naikkan gaji kalu kite ni rajin dan ikhlas dlm bekerja...

   Delete
 2. http://wwwpesona-zieka.blogspot.com/ semoga lebih menjana kewangan,,,tq follow blog saya

  ReplyDelete
 3. kerja tu satu kepuasan jika kita suka kat kerja tu kan.. mungkin juga boleh berjinak2 dengan kerja tu. lama2 boleh jadi minat.."hobi boleh dijadikan satu kerjaya" hana suka ayat ni :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul tu hnahdy..jika kita minat pada kerja kita...segalanya akan terasa lancar...

   Delete
 4. semuanya betul tu cyma..
  kerja disamping cari duit,bila ketenangan yg kt dapat adalah 1 kepuasan..hati pun tenang...:)

  ReplyDelete

List LEPAK diari buruk